Python Programlamada Değişkenler ve Değişkenlere Değer Atama




Python Programlamada Değişkenler ve Değişkenlere Değer Atama 

Değişken Nedir ?

Değişken Nedir ? sorusunu merak etmeye ve araştırmaya başladıysak yazılım dünyasına ilgi duymaya başladık demektir . 

Öncelikle şunu bilmeliyiz ki kullandığımız ya da öğrenmeye çalıştığımız programlama dili ne olursa olsun değişken kavramıyla karşı karşıya kalacağız . 

Çünkü programlama da öğrenmek zorunda olduğumuz ilk şey değişkenlerdir .

Öncelikle değişkenin ne demek olduğunu kısaca açıklamaya çalışalım .

Bizler programlama da çeşitli değerler , veriler kullanmak durumundayız . Çeşitli işlemleri gerçekleştirmek için yapılması gereken ilk şey verileri bilgisayarın , programın hafızasında tutmak olacaktır . 

Bir işlemi gerçekleştirmek için yapılması gereken ilk şey o veriyi hafızaya almaktır. İşlem yapmak istediğimizde de veriyi hafızadan çağırıp gerekli işlemleri yerine getirmektir. Hafızadaki verirleri ifade etmek için programlama dillerinde değişkenleri kullanırız. 


Yazacağımız yahut karşılaşacağımız uygulamalarda , yazılımlarda , projelerde kimi zaman bir sayıyı, kimi zaman bir isimi, haftanın günlerini, Türkiye’nin illerini, kayıt olan kişinin soyadını yapılan işleme ve amaca göre geçici bir süreliğine hafızada tutmak isteyebiliriz.

Değişkenlere Nasıl Değer Atanır ?

Pyhton programlama için basitçe değişkene değer atamaktan bahsedelim . 
Değişken Adı = Değişken Değeri şeklinde olmalıdır .
Örneğin x diye bir değişken tanımlamak istiyorsak x = 10 dersek , x değişkenine 10 sayısının atandığını söylemiş oluruz .
x değişkeni her çağırıldığında 10 sayısı işlenecektir . 
Şimdi bahsetttiğimiz değişkene değer atama işlemini python programlama ekranında görelim . 

x = 10 yazıp Enter tuşuna bastığımızda x ' in görevinin 10 sayısını aklında tutmasını ve x i her çağırdığımızda 10 sayısı ile işlem yapması gerektiğini söylemiş olduk . 

Şimdi de x i çağıralım .




X yazıp Enter ' a bastığımızda ekrana 10 gelecektir . 


Peki ya  y yazıp Enter ' a basarsak ne olur ?




Y yazıp Enter ' a bastığımızda ise hata ile karşılaştık . Neden ? Çünkü y diye bir değişken tanımlamadık . Y çağırıldığında herhangi bir değer bulamadığı için program hata verdi . 


Şimdi de y adından bir değişken tanımlayıp , değer atayalım . 




Üstte bulunan resimde gördüğümüz gibi programın y harfini bir değişken olarak kabul edip , 7 sayısını tutmasını istedik .


Şimdi 2 adet değişkenimiz oldu . Ve iki değişken için de bir değer atama işlemi yapıldı . Ben bu iki değişken ile matematiksel işlemler yapabilirim .




Yukarıdaki resimde 4 işlem gerçekleştirdik .